Meest voorkomende vectorbestandsextensies. Hieronder een lijst met vectorbestand extensies.
SVG: Scalable Vector Graphics is een op XML gebaseerd vectorafbeeldingsformaat voor het web. XML is een veelgebruikte opmaaktaal die leesbaar is voor zowel mens als machine, en SVG-bestanden worden door alle moderne browsers ondersteund. Het is een veelgebruikt formaat dat wordt gebruikt voor logo's, pictogrammen, knoppen en vooral voor animaties.
EPS: Encapsulated PostScript is een ouder vectorformaat dat door tekensoftware wordt gebruikt om te beschrijven hoe lay-outs, afbeeldingen of tekeningen moeten worden gemaakt. Het moderne AI-formaat van Adobe was gebaseerd op de EPS-extensie. EPS is de meest voorkomende vector extensie. Leer hier hoe u een EPS vector bestand maakt.
PDF: Portable Document Format is een op PostScript gebaseerd formaat dat is gemaakt door Adobe en dat veel wordt gebruikt in de grafische industrie vanwege de flexibiliteit en het vermogen om het exacte uiterlijk en de exacte lay-out van documenten die in dit formaat zijn opgeslagen, te behouden. Leer hier hoe u een PDF vector bestand maakt.
AI: Adobe Illustrator is een eigen extensie die door Adobe is ontwikkeld voor de Illustrator-software, maar wordt ondersteund door veel andere ontwerpprogramma's en wordt veel gebruikt door ontwerpers.
CDR: oorspronkelijk een eigen extensie ontwikkeld door Corel, CDR-bestanden bestaan uit een in ZIP gecomprimeerde map met verschillende bestanden, waaronder XML-bestanden en RIFF-gestructureerde formaten. Het wordt nu veel gebruikt en ondersteund in veel ontwerpprogramma's.
Hoe weet ik of mijn bestand gevectoriseerd is of niet?
Het feit dat het bestandsformaat EPS, SVG, PDF of een van de gebruikelijke vectorieel bestand extensie is, betekent niet dat wat zich in dit bestand bevindt noodzakelijkerwijs een vector is. Al die extensies accepteren bitmaps erin, zodat u bijvoorbeeld een SVG-bestand met een bitmapafbeelding kunt hebben.
De beste manier om te bepalen of uw bestand een vector is of niet, is door het te openen in uw programma naar keuze (u kunt bijvoorbeeld gemakkelijk slepen en neerzetten in Adobe Illustrator en in te zoomen. Als uw illustratie een rasterafbeelding is, je zult gemakkelijk in staat zijn om de pixels te identificeren. Als de randen van uw illustraties er glad en scherp uitzien, ongeacht hoeveel u inzoomt, is uw illustratie gevectoriseerd!
Wat is het verschil tussen vector en andere afbeeldingen?
Het belangrijkste verschil tussen vectorbestandenen rasterafbeeldingen is de afhankelijkheid van grootte of resolutie. Zoals eerder vermeld, als u te veel inzoomt op een bitmap, kunt u alle vormende pixels zien, terwijl als u inzoomt op een vectorafbeelding, deze altijd scherp zal zijn. Om deze reden is het mogelijk om het formaat van een vectorafbeelding naar elk formaat te wijzigen en altijd een onberispelijke kwaliteit te hebben. Het kan worden verkleind tot een speldenknop of vergroot tot een enorm reclamebord voor buiten zonder enig verlies aan resolutie.