Een herkenbaar logo is zeer belangrijk en waardevol voor de dagelijkse praktijk, maar hoeveel van ons kennen de definitie van een vectorlogo?
Ter vergelijking: een afbeelding van 300 dpi heeft 300 pixels in dezelfde ruimte. Laat u hier echter niet door misleiden, want de werkelijke afbeeldingsgrootte kan nog steeds erg groot zijn op de ene afbeelding en erg klein op de andere. Hoe dan ook, een vectorbestand kan oneindig worden vergroot zonder kwaliteitsverlies. Alle vectorbestanden kunnen worden gerasterd, maar gerasterde afbeeldingen kunnen niet worden gevectoriseerd. Ik weet dat dit misschien verwarrend klinkt, maar als je er zo over nadenkt, is het misschien logisch; grafische bestanden die fysiek zijn gemaakt in op vectoren gebaseerde software, zoals Adobe Illustrator, Sketch of Corel Draw om er maar een paar te noemen, zijn vectorbestanden (ai, eps, svg en pdf), maar kunnen worden geëxporteerd als rasterbestanden ( png, eps, pdf, tiff, gif, jpg, bmp en psd.) Het is je misschien opgevallen dat sommige van die formaten zowel in de vector- als in de rasterlijst voorkomen. Dat komt omdat die gerasterde formaten (eps en pdf) als zodanig kunnen worden opgeslagen, maar om vector te zijn, moeten ze zijn gemaakt en opgeslagen vanuit een op vectoren gebaseerd programma.
Wanneer heb ik een vector bestand nodig?
Oké, dus hopelijk is het verschil tussen een vectorbestand en een gerasterde afbeelding nu duidelijker, maar wanneer moet je een vectorbestand gebruiken in plaats van een gerasterde afbeelding? Het voordeel van het gebruik van een vectorafbeelding is dat u deze oneindig kunt schalen, dus als u bijvoorbeeld een project heeft waarvoor verschillende grootte-opties nodig zijn, is een vectorbestand handig. Een deel hiervan heeft ook de voorkeur, als ik een logo gebruik dat een vectorbestand is, exporteer ik het als een png-, gif- of ander formaat voor gebruik op internet.
Het is echter belangrijk om altijd dat originele vectorbestand op te slaan voor het geval je het ooit nodig hebt voor een groter gebruik, zoals een reclamebord of voertuigafbeelding. Het is duidelijk dat ik niet elk gebruik kan beschrijven, maar hopelijk begrijp je de essentie. De bottom line is dit; zodra u een bestand of afbeelding rastert, bent u voor altijd beperkt in hoe groot u dat bestand kunt maken, op basis van de afbeeldingsgrootte en bestandsresolutie. Daarentegen kan een vectorbestand worden gebruikt voor alle toepassingen, groot of klein, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over kwaliteitsverlies.