Bij het werken met digitale bestanden kom je termen als "bitmap", "EPS", SVG" of "Vector" waarschijnlijk veel tegen. Vaak is een van de eerste dingen die een ontwerper doet bij het starten van een nieuw project, het aanvragen van een vectorbestand van het logo van de klant. "Nou, waarom kan de ontwerper niet gewoon het logo van mijn website halen of de afbeelding gebruiken die ik al heb verzonden?", en "Wat is een vector?" is vaak de reactie.
Deze blog helpt u te verduidelijken wat een vectorbestand is (en wat niet), wanneer en waarom u er een moet gebruiken, en hoe belangrijk het is voor andere afbeeldings- en bestandstypen. Vector bestanden hebben de volgende extensies: ai, eps, pdf of svg. Het is ook mogelijk om een jpg of png afbeelding om te zetten naar een vector.
Wat is een vector?
Er zijn twee manieren om een afbeelding in de digitale wereld weer te geven: de ene is het vormen van een afbeelding met veel stippen (ook wel pixels genoemd), de andere is door middel van geometrie.
Standaardafbeeldingen zoals foto's en de meeste digitale afbeeldingen worden opgebouwd met pixels. Deze afbeeldingen worden bitmaps of rasterafbeeldingen genoemd. Bitmaps worden gevormd door tonnen kleine kleurblokken, de pixels, en daarom kun je elke pixel afzonderlijk identificeren als je voldoende inzoomt. De meest voorkomende bestandsextensies voor bitmapafbeeldingen zijn PNG, JPEG en GIF. U kunt een JPG en PNG omzetten naar een vector bestand in Adobe Illustrator.
De tweede manier om een afbeelding digitaal op te bouwen is met vectoren. Technisch gezien is een vectorbestand een afbeelding die is opgebouwd uit punten en lijnen die zijn samengesteld uit wiskundige formules. Met andere woorden, een vector wordt gevormd door honderdduizenden kleine lijnen en krommen (ook wel paden genoemd). Om deze reden kunt u onbeperkt inzoomen op een vector en zal deze nooit veranderen, wazig worden of 'gepixeld' en blokkerig zijn zoals in een rasterafbeelding.
Meest voorkomende vectorbestandsextensies
Als u een van de onderstaande bestandstypes heeft, dan heeft u waarschijnlijk een vectorbestand. Let wel op dat niet alle PDF, AI en EPS bestanden vectorbestanden zijn. De makkelijkste manier om hier achter te komen is om het bestand te openen in Adobe Illustrator en in te zoomen.
SVG: Scalable Vector Graphics is een op XML gebaseerd vectorafbeeldingsformaat voor het web. XML is een veelgebruikte opmaaktaal die leesbaar is voor zowel mens als machine, en SVG-bestanden worden door alle moderne browsers ondersteund. Het is een veelgebruikt formaat dat wordt gebruikt voor logo's, pictogrammen, knoppen en vooral voor animaties.
EPS: Encapsulated PostScript is een ouder vectorformaat dat door tekensoftware wordt gebruikt om te beschrijven hoe lay-outs, afbeeldingen of tekeningen moeten worden gemaakt. Het moderne AI-formaat van Adobe was gebaseerd op de EPS-extensie.
PDF: Portable Document Format is een op PostScript gebaseerd formaat dat is gemaakt door Adobe en dat veel wordt gebruikt in de grafische industrie vanwege de flexibiliteit en het vermogen om het exacte uiterlijk en de exacte lay-out van documenten die in dit formaat zijn opgeslagen, te behouden.
AI: Adobe Illustrator is een eigen extensie die door Adobe is ontwikkeld voor de Illustrator-software, maar wordt ondersteund door veel andere ontwerpprogramma's en wordt veel gebruikt door ontwerpers.
CDR: oorspronkelijk een eigen extensie ontwikkeld door Corel, CDR-bestanden bestaan uit een in ZIP gecomprimeerde map met verschillende bestanden, waaronder XML-bestanden en RIFF-gestructureerde formaten. Het wordt nu veel gebruikt en ondersteund in veel ontwerpprogramma's.